Wat doet roken met je lichaam?

Het is algemeen geweten dat roken slecht is voor het lichaam. Maar hoe komt dat? Wel, tijdens het roken komen er veel schadelijke stoffen zoals koolmonoxide, teer en nicotine in je lichaam. De stof nicotine staat vooral gekend omwille van zijn verslavende effect. Koolmonoxide verdrijft zuurstof uit het bloed waardoor je organen en lichaamsdelen te weinig zuurstof krijgen én de wanden van de bloedvaatjes beschadigd raken. Je conditie gaat hierdoor veel sneller achteruit en je bent vermoeid. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot hartklachten of -falen. Tot slot heb je nog de vieze, zwarte en kleverige stof teer. Deze zorgt voor een rokershoest en hierdoor kunnen de longen zichzelf minder goed reinigen. Om het vuil alsnog uit de longen te krijgen ga je hoesten en gaan longblaasjes kapot, wat kan leiden tot longemfyseem en bronchitis.

Wat doet roken met je huid?

Nu dat je weet wat roken aanricht met je lichaam, is het ook makkelijker om te begrijpen welk effect dit heeft op de huid. De huid kan er dof uitzien en huidveroudering gaat in een sneltempo. Hieronder leggen we uit hoe dit komt. 

Grauwe huid 
De typische, grijze en grauwe rokershuid ontstaat door de vernauwing van bloedvaatjes en een zuurstoftekort in het bloed, waardoor er een verminderde bloedvoorziening is. Daarnaast zorgt roken ervoor dat de celvernieuwing vertraagd, waardoor je een doffe uitstraling krijgt.  

Huidveroudering 
Iedereen zijn of haar huid veroudert en dit is gewoon de natuurlijke gang. Voor een deel komt huidveroudering van binnenuit omdat collageen en elastine vermindert met de jaren. Dit natuurlijk huidverouderingsproces start ongeveer al vanaf 25 jaar. Maar er zijn wel heel wat factoren die huidveroudering in de hand werken waar je wél invloed op hebt. Zo is de zon één van de grootste veroorzaker van veroudering, maar ook roken speelt een belangrijke factor in dit proces.  Door het roken is er namelijk een toename van vrije radicale in de huid, waardoor schade aan cellen ontstaat. Daarnaast wordt collageen en elastine beschadigd, met een slappe huid en rimpels als gevolg.  

Rimpels 
Rokerslijntjes zijn waarschijnlijk de meest bekende rimpels bij rokers. Ze zijn zichtbaar rond de lippen en ontstaan door een herhaalde beweging van de mond. Deze rimpels kunnen ook ontstaan als je geen roker bent, maar ze worden (sneller) zichtbaar indien je wel rookt. 

Puistjes
R
ook je én heb je last van roken? Dan zou dit wel eens de oorzaak kunnen zijn waarom je puistjes krijgt. Roken verhoogd namelijk het risico op verschillende aandoeningen zoals eczeem, couperose en zelfs huidkanker! Hoe meer je rookt, hoe erger de (huid)klachten worden. 

Verstoorde wondgenezing
Door de verminderde zuurstoftekort in het bloed en verminderde bloedvoorziening kunnen wondjes slechter en minder snel genezen. Roken zorgt er dus voor dat wondgenezing niet optimaal verloopt. In sommige gevallen laten ze een operatie zelfs niet doorgaan als je rookt, omwille van de complicaties die zich nadien kunnen voordoen. 

Rimpels Mond Door Roken

Kan de huidschade door roken weer hersteld worden?

Heeft het eigenlijk wel zin om te stoppen als ik al last heb van huidschade? Een vraag die we regelmatig krijgen… en ja, het heeft zeker nog zin om te stoppen! Wanneer je stopt zal de bloedtoevoer in het lichaam weer verbeteren en komt er weer zuurstof op de nodige plekken waardoor je huid weer gaat stralen. Wondjes zullen weer sneller genezen en puistjes worden verminderd. Daarnaast zal de afbraak van collageen en elastine minder snel verlopen waardoor je nieuwe rimpels drastisch kan voorkomen. De algehele huidconditie zal zichtbaar verbeteren. 

Roken Slecht Voor De Huid

Wat kan ik doen om al aanwezige huidschade door roken te verminderen?

Heb je door het roken al een grauwe huid en rimpels? Geen zorgen, er is nog veel wat je kan doen om ze te verminderen of minder zichtbaar te maken. Onze paramedische specialisten helpen je met veel plezier! 

Huidverzorgingsproducten tegen een grauwe huid
Om een grauwe huid tegen te gaan is het belangrijk dat de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Hierdoor zal je huid in no time verstevigen en is er weer voldoende elasticiteit. Dit proces kan je stimuleren door producten te gebruiken met het ingrediënt retinol, zoals bijvoorbeeld de Activ Retinol 1.0. Daarnaast is het ook belangrijk om de dode huidcellen te verwijderen door gebruik te maken van een exfoliator op basis van fruitzuren, zoals de  Foamer 15. Doordat de dode huidcellen verwijderd worden, krijg je weer een stralende, frisse én glowy huid. Houd zeker in je achterhoofd dat 90% van huidveroudering veroorzaakt wordt door de zon, bescherm je huid dus regelmatig (meermaals per dag) met een zonnebrandcrème met hoge SPF. De Sun Ceutic 50+  is een ideale bescherming tegen de zon, die zowel tegen uv-A als uv-B stralingen beschermt. 



Laserbehandeling tegen rimpels

Eens dat de schade is aangericht, kan deze nog teruggedraaid worden door gebruik te maken van lasertherapie. Rimpels en (rokers)lijntjes zullen zichtbaar verminderen doordat huidvernieuwing in gang wordt gezet. De laser maakt kleine gaatjes in de huid waardoor het wondgenezingsproces in gang wordt gezet en de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. De huid gaat zichzelf vernieuwen waardoor deze een stuk steviger zal zijn. De algehele huidconditie en – uitstraling wordt aanzienlijk verbeterd. 

Lees hier meer over de laserbehandeling tegen rimpels

 

Medische peeling voor huidverbetering

Onze paramedische specialisten zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van medische peelings. Een medische of chemische peeling is een behandeling op basis van een hoge concentratie zuur of combinatie van zuren. Deze zuren zorgen voor een versnelde afschilfering van de huid waardoor er een nieuwe, stralende en frisse huid zichtbaar wordt. Daarnaast zorgen peelings voor een stimulatie in aanmaak van elastine en collageen waardoor de huid zal verstevigen. Ook hyperpigmentatie, rimpels, fijne lijntjes en zonschade kunnen aanzienlijk verminderen door peelings.

Lees hier meer over medische peelings

Rokerslijntjes Behandelen Laser
Laserontharen Consult

Gratis
intakegesprek

Als nieuwe klant bieden wij je graag een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan t.w.v. € 35,-. Via onderstaande knop is het heel eenvoudig om zelf een gratis intake in te plannen.

Boek jouw gratis intake
BOEK NU GRATIS INTAKE